Z tisku
Zemědelec 20/2006
Publikováno: 01.01.1000
Kukuřičné zrno ve výživě zvířat
Plodinou, která může zásadním způsobem ovlivnit ekonomiku chovu prasat, je kukuřice.
To, že existuje možnost sklízet, šrotovat a uskladnit vlhké kukuřičné zrno,
dává kukuřici naprosto nový rozměr a zařadilo ji mezi nejefektivnější plodiny.
V porovnání se sušením jsou náklady na její zpracování zanedbatelné,
přitom z oseté plochy lze získat větší množství vysoce produkčního krmiva pro prasata než z porostů pšenice či ječmene.
K rozšířenému využití vlhkého kukuřičného zrna ve výživě prasata přispívají i hybridy s nižším číslem FAO,
které dosahují požadované sušiny v méně příznivých oblastech.
Efektivní využití vlastní produkce
K dlouholetým uživatelům popsaného systému patří akciová společnost
Agropodnik Hodonín. S krmením vlhkého zrna kukuřice začali již před
deseti lety a od roku 1996, kdy přešli kompletně na mokré krmení, ho
využívají prakticky u všech kategorií prasat kromě předvýkrmu. V
Miloticích, kde se nachází závod s roní produkcí 4300 tun vepřového
masa, vybudovala akciová společnost pět železobetonových sil s celkovou
skladovací kapacitou 5500 tun kukuřičného zrna o vlhkosti 30 až32%.
Vlhké zrno se nejdříve drtí a současně sse pneumaticky transportuje do
věží, kde se rozvrstvuje a pěchuje pomocí frézy. Ta samá fréza s
opačným chodem pak rozdrcené zrno vybírá.
Skladování i krmení, jeho podstatou je základní „polévka“ z kukuřičného
zrna a syrovátky, řídí počítač. Osm až deset tun kukuřičné polévky se
denně přivádí potrubím do jednotlivých míchacích center pro jednotlivé
kategorie prasat, kde se přidávají další krmené komponenty. Vzniklá
krmná směs se pak rozvádí do koryt. Přesným dávkováním a složením
krmených dávek podle potřeby v jednotlivých fázích výkrmu se maximálně
využívá růstového potenciálu prasat. Kukuřici produkují dvě dceřiné
společnosti hospodařící na výměře 5300 ha zemědělské půdy. Na
obhospodařované pozemky se pak aplikuje veškerá kejda.
V hlavní roli ekonomika
A proč se v Hodoníně rozhodli pro
tuto technologii? Podle vedení společnosti hrála hlavní roli ekonomika.
„Do ceny krmných směsí se výrazně promítají náklady na jejich
zpracování a skladování, které krmivářské firmy účtují v ceně krmné
směsi zemědělcům,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Jan Fibingr, ředitel a
předseda představenstva akciová společnosti Agropodnik Hodonín. „Podle
našich dosavadních zkušeností představují nyní vlastní náklady na
zpracování a uskladnění vlhkého kukuřičného zrna necelou třetinu
částky, kterou si běžně účtují při dodávce odpovídajícího množství
krmné směsi krmivářské firmy. To byl jeden z hlavních důvodů. Druhým,
dnes možná i důležitějším důvodem, je to, že zrno kukuřice se po
sklizni nemusí sušit, čímž se opět šetří mimořádná část nákladů, kterou
je jinak producent nucen vynaložit. Skutečnost, že kukuřice opouští
pozemek oproti klasické sklizni kukuřice na zrno už o měsíc dříve, je
dalším prvkem, který má pozitivní vliv na agrotechniku a tvorbu
osevních postupů.“
Tím ale výčet výhod nekončí. Ve zpracované a uskladněné kukuřici dochází k narušení škrobových zrn a monogastrická zvířata s jednoduchým trávicím traktem lépe využívají živiny. Podle dosavadních zjištění je využití živin kukuřice o 12 až 15% vyšší než u sušeného a před krmením vlhčeného kukuřičného zrna. Tento produkt má i velice příznivý dietetický vliv, neboť výsledný produkt kukuřice má konečné pH kolem 4,2. Vyšší kyselost zlepšuje také zdravotní stav prasat a působí protinákazově (likviduje některé bakterie nesnášející prostředí kyselé pod pH 4,5). I to hraje nezanedbatelnou roli. Takto zpracovaní kukuřice v krmné dávce voní, čímž pozitivně působí na příjem krmiva. V neposlední řadě přispívá tato technologie k vysoké vlastní odpovědnosti za produkci krmiva, nelze se na nikoho vymlouvat.
Komplexní řešení a přístup
„Je pravda, že investice do technologie zkrmování vlhkého zrna kukuřice není zrovna nejlevnější,
nicméně má-li být účinně a efektivně zkrmeno to, co jsme pracně vypěstovali,
sklidili a uskladnili, pak jsou vysoké parametry kvality nižší náklady nezbytné,“ pokračuje Ing. Fibingr.
„Kukuřice je ale náročnější na sestavení krmných dávek, neboť oproti pšenici je plodnou s nižší živinovou hodnotou,
zejména s menší obsahem aminokyselin.“
V akciové společnosti krmí vlhkým kukuřičným zrnem prasata ve výkrmu až do úrovně padesáti procent krmné dávky, a v tom případě již musí krmnou směs fortifikovat aminokyselinami. Kdo chce úspěšně využívat tuto moderní technologii, musí si vytvořit předpoklady, aby vlhké kukuřičné zrno zkrmoval trvale a plynule bez jakéhokoliv výpadku. Pokud si vybuduje skladovací kapacity o málo větší, než je vlastní spotřeba, nevznikají žádné problémy, neboť zrno vydrží v sile téměř neomezeně dlouho dobu. V případě, že zemědělský podnik vlhké kukuřičné zrno nakupuje, je důležitá také tvorba ceny. Při uvedené vlhkosti kupuje odběratel přibližně i patnáct procent vody, přitom pěstitel šetří náklady na sušení, které v současné době představují až čtvrtinu výsledné tržní ceny suchého kukuřičného zrna.
Vzhledem ke světovému nedostatku ropy i plynu a tlaku na zlepšování životního prostředí je odstranění sušení zrna nepochybně dílčím přínosem.
Podle Ing. Fibingra je nejpodstatnější podmínkou pro užití nesušené kukuřice technologie mokrého krmení prasat.
„Zpracovanou kukuřici tímto postupem prakticky nelze využít pro jiné užívané technologie suchého či vlhčeného krmení,
aniž by se nevyskytlo riziko oxidace a kontaminace rozkladnými procesy. Musí jít tedy o
komplexní řešení a přístup s jasným cílem chovatele a vazbou na pěstitele,“ dodává ředitel.
Zástupci firem zabývající se technologiemi krmení prasat ale uvádějí,
že krmení drcené vlhké kukuřice prasatům není podmíněno tekutým krmením.
Dnes již existují technologické systémy, které umožňují krmit drcenou kukuřici i ve formě vlhčeného krmiva.
Od vaků po železobetonové věže
Mokré kukuřičné zrno lze skladovat i
v jednoduchých, finančně nenáročných zařízeních – původních silážních
žlabech či fóliových vacích, které jsou však rizikové vzhledem k
naskladňování, vyskladňování, kvalitě a trvanlivosti. Investičně
náročné, ale bezproblémové jsou železobetonové silážní věže, směs je v
nich velice dobře ochráněna a nepodléhá klimatickým výkyvům (v letních
měsících v nich nedochází k enormnímu prohřátí, v zimě zase k
namrzání).
Zrno se může
uskladňovat buď drcené, nebo celé, v tom případě se drtí při
každodenním odběru. Je třeba si uvědomit, že objem sil při uskladnění
celozrnné kukuřice musí být větší a každodenní mletí je značně pracovně
a organizačně náročné. Tento způsob se uplatní zejména tam, kde jsou
větší skladovací kapacity nebo v provozech s maximální celoroční
spotřebou do 800 tun. U drcené kukuřice je možné použít pneumatický
dopravník, u celozrnné mechanický.
Obsah živin v kukuřici
Vlhké kukuřičné zrno obsahuje 65 až
72% sušiny, z toho 8 až 9,5% dusíkatých látek, 2,5% vlákniny, 75%
škrobu a 2,5% tuku. Plodina má minimálně podíl dusíkatých látek a
vápníku, které se musejí do krmné dávky doplňovat. Výsledkem
fermentačního procesu je pak krmivo s vysokou stravitelností 85 až 57%,
přitom obsah sušiny zůstává stejný a pH se pohybuje od 4,00 do 4,8.
Zařazením kukuřičné siláže do krmné dávky se získá výrazně vyšší produkce v porovnání s obilninami.
Vlhké kukuřičné zrno v krmné dávce zlepšuje dietetiku (nižší pH a vyšší obsah kyseliny mléčné).
Lze použít pozdnější hybridy kukuřice, a tím zvýšit produkci z jednotky plochy.
Zařazením kukuřice místo obilnin se zlepšuje osevní postup.
Důležitá je dřívější sklizeň o dva až tři týdny, kdy kukuřičné zrno má o 3 až 5% vyšší stravitelnost. V období dvou až tři týdnů před původní sklizní již nedochází k nárůstu živin, zejména škrobu, přitom se ještě netvoří antinutriční látky, především inhibiční, které napomáhají skladování zrna
Pokud se vlivem klimatických podmínek nebo raných hybridů zvýší sušina kukuřičného zrna na 75% a výše,
nedochází při jeho silážování k fermentaci a neprobíhá mléčné kvašení.
Zásady pro silážování
Vlhké zrno kukuřice lze silážovat při obsahu sušiny 65 až 72%.
Během silážování je třeba dodržovat maximální čistotu, neboť zavlečení jakýchkoli kontaminantů je velice nebezpečné (vysoký obsah škrobu je dokonalý agar, na kterém rostou veškeré kontaminanty, a ty dokážou zvrátit fermentaci).
Vlhké zrno je třeba co nejdříve šrotovat a silážovat. Jinak začíná oxidovat, žlutá barva se mění v našedlou a zrno začíná plesnivět.
Pro řízení fermentačního proces se doporučuje použít inokulatny, které zabraňují zbytečnému prodýchání, a tím i ztrátám
Vlhké zrno kukuřice lze silážovat ve věžích, kde jsou minimální ztráty 2 až 4%. Pokud splní všechny podmínky, lze silážovat i ve žlabu či ve vacích, kde však vznikají problémy se sekundární fermentací při vybírání.
Silážovaná kukuřice má dostatečné množství energie a vysoký obsah sušiny,
který je limitující pro jakoukoli aktivitu bakterií kromě kvasinek a plísní.
Bilancování krmné dávky
Kukuřice jako obilovina neobsahuje
žádný výrazný antinutriční faktor a jediné, co chovatele omezuje, je
obsah živin v krmné dávce. Maximální obsah kukuřice v krmné směsi je
dán věkovou kategorií a gentypem prasat. Čím mladší je zvíře, tím je
třeba více bílkovinné složky a méně „prostoru“ zbývá pro kukuřici.
Pokud optimalizujeme krmnou dávku, tak podíl kukuřice volíme od 30 do
80%. V případě, že vybilancujeme veškeré živiny včetně tryptofanu, není
důvod, aby se podíl kukuřice nedostal až k 70 či 80%. Při sestavování
krmné dávky se musí vycházet z toho, že vlhké kukuřičné zrno nemá
standardní sušinu, což limituje některé živiny.
Čím větší je podíl kukuřice, tím je bilancování krmné dávky složitější.
Při sestavování krmné dávky lze jednak zvolit fixní podíl kukuřice podle jednotlivých kategorií doplňovat komponenty.
Pro zvířata je však příznivější, když podíl kukuřice se zvyšujícím se věkem stoupá.
Při skladbě krmné dávky lze zvolit několik systémů. První variantou je vlhké zrno kukuřice doplněné minimálně dvěma
koncentráty (při jednom je výpočet krmné dávky složitý, dochází k nepoměru živin). Další variantou je kukuřice,
obilní šroty a superkoncentráty. Tento případ však vyžaduje přesné dávkovače superkoncentrátů,
někdy je o velice náročné technologie. Nejsložitější variantou, kterou odborníci nedoporučují,
je kukuřice, obilní šroty, bílkovinné koncentráty a makroverze (silný koncentrát s vysokým obsahem vápníku, vitamínů apod.).
Závěr
Silážovaná kukuřice pro prasata je systém, který musí zahrnovat kompletní technologie pro sklizeň, uskladnění, vybírání, dopravu a zkrmování. Pokud jeden z těchto článků chybí, očekávaný efekt se nenaplní. Silážovaným zrnem kukuřice lze krmit všechny kategorie prasat. Při sestavování krmné dávky je třeba saturovat deficit vápníku a dusíku včetně lyzinu. Velmi rizikovým bodem je naskladňování kukuřice při vyšší sušině než 72% zejména u raných hybridů nebo při vysokých teplotách, při nichž se zastavuje fermentace. Velké riziko představuje i malý odběr siláže, zejména z vaků u menších podniků s obratem 200 prasnic v uzavřeném stádě.
Systém skladování a krmení vlhkého zrna kukuřice přináší ekonomické úspory pro výrobce vepřového masa a ekonomickou výhodnost pro pěstitele kukuřice.
VÝZNAM A VÝHODY SKLADOVÁNÍ VLHKÉHO ZRNA KUKUŘICE
Výhody pro pěstitele kukuřice
|
NEJČASTĚJŠÍ ZPŮSOBY KONZERVACE VLHKÉHO ZRNA
Konzervace kyselinou mléčnou, produkovanou bakteriemi mléčného kvašení
Bakterie mléčného kvašení se vyskytují na rostlinách přirozeně, ale pro zlepšení a urychlení fermentace se většinou přidávají ve formě inokulantu. Zrno se před naskladněním do sila šrotuje. Hlavní zásadou je dokonalé vytěsnění vzduchu (jde v podstatě o silážování) a hermetické uzavření naskladněné hmoty. Pro tento způsob konzervace lze využít speciálně věže s horním vybíráním, kde k vytěsnění vzduchu dochází jednak při naskladňování šnekem a jednak vlastní tíhou zrna.
Konzervace s využitím oxidu uhličitého (CO2), který je tvořen jako produkt dýchání po naskladnění vlhkého zrna do sila
Tento způsob je finančně náročný z hlediska počáteční investice, ale
dlouhodobě vychází nejlevněji. Používají se upravené senážní věže
(např. Vítkovice), hermeticky utěsněné a napojené na vyrovnávání
hladiny CO2. Zrno se skladuje celé, drcení nebo šrotování probíhá až
při vyskladňování. Při této technologii je třeba průběžně kontrolovat
vlhkost sklízené kukuřice, která by se měla pohybovat mezi 30 až 35%ˇ.
Sušší zrno produkuje málo oxidu uhličitého (musí se do věží doplňovat z
lahví), při vyšší vlhkosti dochází se „spékání“ zrna a následným
problémům při vyskladňování.
Konzervace přípravky na bázi organických kyselin, aplikovaných do šrotovaného zrna
Po sklizni se zrno drtí nebo šrotuje přímo na poli mobilními
šrotovníky, nebo před naskladněním stacionárními drtiči a šrotovníky.
Tento materiál se následně ukládá buď do vaků, nebo úzkých silážních
jam, kde je hermeticky uzavřen. Pro tento způsob skladování se většinou
používají směsi kyseliny mravenčí a propionové a jejich soli. Přípravky
na bázy kyseliny propionové, která inaktivuje dýchání a zabraňuje
tvorbě plísní, lze konzervovat i celé zrno na hromadách ve skladovacích
prostorech. Při dokonalé aplikaci přípravků a dodržení všech ostatních
zásad skladování nemá přístup vzduchu na kvalitu uchovávaného krmiva
vliv. Při vyšších vlhkostech je třeba použít vyšších dávek konzervantu
a zrno lze skladovat kratší dobu.